ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Μετά το εγχείρημα «The Good Bike Project» στο Τορόντο του Καναδά, που ξεκίνησε όταν κάποιοι νέοι έδωσαν και πάλι «ζωή» σ’ ένα παρατημένο ποδήλατο, τα μέλη του Hellenic Architecture Agora, του φόρουμ skyscrapercity.com, αποφάσισαν να εγκαινιάσουν έναν αντίστοιχο θεσμό και στη Θεσσαλονίκη.


«Ξεκινήσαμε πριν από περίπου έναν μήνα, με σκοπό την συγκέντρωση ενός μικρού, για αρχή, αριθμού ποδηλάτων, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν χρειάζονταν. Βρέθηκαν τέσσερα ποδήλατα, τα οποία βάφτηκαν ολοκληρωτικά, διακοσμήθηκαν με μικρά παρτέρια με λουλούδια και τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, σαν δείγματα street art» αναφέρει ο Δημήτρης Θεοδωράκος, φοιτητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της ομάδας Hellenic Architecture Agora.


Πλέον, μπροστά στη ΧΑΝΘ και στην Καμάρα υπάρχει από ένα πορτοκαλί ποδήλατο, σ’ ένα παρκάκι, στη συμβολή των οδών Ιασωνίδου και Ευριπίδου, ένα πράσινο, ενώ ένα μπλε ποδήλατο έχει «σκαρφαλώσει» σ’ ένα δέντρο, στη Συγγρού με Φιλίππου.

Κάθε χρώμα, όπως εξηγεί ο κ.Θεοδωράκος, αντιπροσωπεύει και κάτι διαφορετικό:


-Τα κίτρινα ποδήλατα αντικατοπτρίζουν έναν χώρο ιστορικό για τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της.

-Τα πορτοκαλί ποδήλατα τοποθετούνται σε μέρη που αποτελούν σημεία συνάντησης για τους Θεσσαλονικείς, τα λεγόμενα hot spots.

-Τα γαλάζια ποδήλατα αφιερώνονται στον Ερνέστ Εμπράρ τον αρχιτέκτονα που οραματίστηκε μία διαφορετική Θεσσαλονίκη, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν την αντίκρυσε στο ακέραιο.


-Τα πράσινα ποδήλατα θα βρίσκονται σε σημεία όπου το πράσινο λείπει.

-Τα φούξια ποδήλατα θα αφιερωθούν στους εθελοντές της πόλης.


«Το βασικότερο για μας είναι η διατήρηση του

εθελοντικού και ερασιτεχνικού χαρακτήρα της δράσης και ευελπιστούμε πως η ιδέα θα διαδοθεί και η ανταπόκριση των πολιτών θα είναι ανάλογη», τονίζει ο κ.Θεοδωράκος.

Γι’ αυτό και ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τον δήμο Θεσσαλονίκης, ζητώντας την υποστήριξή του στη

συνέχιση της δράσης, όπως και με μεγάλο κατάστημα ποδηλάτων και τον ΟΔΔΥ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο

αριθμό ποδηλάτων.


Όσοι ενδιαφέρονται να δωρίσουν ποδήλατα, μπορούν να επικοινωνήσουν στο greenbike@hotmail.gr ή στoν ιστότοπο http://the-recycling-

project.tumbir.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Read more: Go to TOP and Bottom